Google İnternet Reklamcılığı Semineri 09 Abdullah Aydın
30 Nisan 2009
Google İnternet Reklamcılığı Semineri 09 Cem Özkaynak
1 Mayıs 2009

Adwords bir pazarlama platformudur.

İnternet Reklamcılığı Semineri 09 ‘da Abdullah Aydın bey’e eşlik eden Gökçe (Kara) Hanım İrlanda Ofisi Ajans Hesapları Müdürü olarak görev yapmakta olduğunu belirterek Ajansların ve Reklamverenlerin karşılaştıkları genel sorunlar ve bunlarla ilgili yapılabilecek konularla ilgili olarak bilgileri aktardı. Almış olduğum bazı notları aşağıda size aktarmaya çalışıyorum. Gökçe hanımın sunumu sırasında süreç Abdullah bey’in aktarmış olduğu sorular ile ilerdi.

Müşterinizin bir ürününü veya bir tanıtım platformu sunduğunuzda mutlaka rakiplerinizden sizi ayırt eden özellikleri mutlaka kullanın ve bunun Adwords reklamlarınızda mutlaka kullanın.

Organik arama ve Adwords çok farklı platformlardır. Adwords bir pazarlama platformudur.

Adwords’te kalite puanınıza göre sıralamanız değişebilmektedir.  Organ,ik aramalarda ise sıralama sistemin sizin sitenizin içeriği ve bunun içeriğin özgünlüğünü kontrol eder, sizi referans olarak gösteren sitelerin kalite puanlarını kontrol eder bu algoritma üzerinden sizi belli bir sıralamaya aktarır.

Adwords’te sistem tarafından sıralama hesaplanırken maksimum tıklanma oranı kalite puanı ile çarpılmaktadır. Sıralamadaki yeriniz ise kesinlikle net değildir. Bu süreç içerisinde belirlenen anahtar kelimelerle ilgili olarak bir açıkartırma sistemi olduğu için ilk sırada çıkıp çıkmayacağınız kesinlikle net değildir.

İçerik Ağı

Google Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde reklam alan ve adsense üyesi olan kurum/kişi ile çalışmaktadır. Bu içerik ağında olan sitelerde de reklamlarınızın görünmesini sağlayarak marka bilirniliğinizi ve sitenize ziyaretçi çekme konusunda yardımcı olmaktadır. Sistemin çalışma modeli ise, belirlenen kriterlere uygun olarak oluşturulan Tema platformlarını kontrol etmekte ve sizin belirlemiş olduğunuz anahtar kelimelerin flitresini yaparak hangi sitelerde yayınlanması gerektiğine karar vermektedir. 

Bunlar ise bize neler sağlayacak diye düşünür isek;
Farkındalık  >>  İlgi   >>  Düşünme   >>  Satın Alma…

Soru cevap şeklinde ilerleyen Gökçe hanımın sunumunda diğer sorular ise,

– Geçersiz tıklamalar nasıl engellenir?
Google Adwords tarafında özel bir ekip tarafından bu süreç kontrol edilmekte ve geçersiz tıklamaların farkedilmesinde de gerekli işlemler yapılmaktadır.

– Kritik anahtar kelimeler sorun yaratabilir mi?
Örnek olarak, bir programla ile ilgili olarak google aramalarında “crack” kelimesi anahtar kelime olarak şeçildiğinde buna karşılık “eğitim, lisanslama, vb” bilgilerin sunulmasında teknik sorunlar olabilir mi?

Burada Google sizin asıl amacını ve site içeriğinizi kontrol eder ve bu içeriğin nasıl bir platforma hizmet ettiğini denetler. Buna göre bir işleyiş sağlar.

– Reklam süreçlerinde yaşanılan genel sıkıntıların biriside lokalizasyon, örnek olarak Seçimler döneminde sadece Niğde için hazırlamış olduğumuz bir reklamda tıklamaları takip ettiğimizde Kayseri ve yakın iller gözükmekte fakat Niğde gözükmemekte.
Yani “Google Niğde’yi görmüyor mu?
(Bu soru aktarıldığında tüm katılımcılarda havayi rahatlatan bir gülümse oluştu.)

Buradaki genel sorun Türkiye’deli internet hizmeti veren kurumların IP bloklarının bölgesel olarak sağlıklı verememesinden dolayı kaynaklanmakta. Bunun için bölgesel lokalizasyon reklamları verirken bölge adınında bir anahtar kelime olarak sunulması kısa ve hızlı bir çözüm olabileceği düşüncesindeyiz.

Gökçe hanım’ın sunumunun ardından Cem Özkaynak’ın sunumu olan Google Analytics sunumuna geçildi.  Hemen onunla ilgili olarak almış olduğum notlarıda size aktarıyorum.